Le Marche

Een 90 seconde tour

Bekijk op YouTube

Omgeving

Le Marche is een stukje echt Italië. Hier kun je lekker genieten van strand, mooie dorpjes, temperatuur, natuur en de typisch Italiaanse cultuur waar Italië om bekend staat. Dit alles zonder het enorme massatoerisme. De prijzen en de contacten met de lokale bevolking zijn mede daardoor ook nog echt Italiaans!

In de directe omgeving van Camping44 kun je dit Italië vinden. De pittoreske dorpjes, ruige bergen, prachtige meren en de Adriatische Zee zijn zeer goed bereikbaar.

Loro Piceno

Het gezellige dorp Loro Piceno ligt op loopafstand en is een echt Italiaans dorp!

Loro Piceno ligt op een heuvel van 436 meter. Door deze ligging is het uitzicht op het omliggende gebied fantastisch. Het dorp wordt vaak ten onrecht vergeten bij een ronde door de Marche. Centraal in het dorp bevindt zich het Castello Brunforte (Loro Piceno). Hier kun je een rondleiding krijgen en meer te weten te komen over de geschiedenis van dit dorp. Beneden vind je ook de winkels, cafés, restaurants en supermarkten.

Echt bekend is Loro Piceno door de Vino Cotto en het jaarlijkse oogstfeest in de maand augustus. De Vino Cotto is de karakteristieke wijn uit deze streek, die al duizenden jaren wordt gebrouwen. De wijn wordt gekookt in open, koperen ketels. Na het koken gaat het voor het rijpingsproces in houten vaten. Hoe langer, hoe beter! Vino cotto wordt behalve als drank ook gebruikt als medicijn (tegen bijvoorbeeld verkoudheid). Het meest wordt de vino cotto gedronken als dessertwijn of bij een kaasplankje.

Urbisaglia & Romeins amfitheater

Urbisaglia is een klein, gezellig dorp vlakbij Loro Piceno. Het heeft een historisch centrum met mooie poorten, musea, kerken en leuke straatjes. In het centrum is een VVV waar je tickets kunt halen voor de monumenten.

Naast het historische centrum is er een mooie route langs het archeologisch park (40 hectare; het belangrijkste en meest spectaculaire van de Marche.). Het betreft hier opgravingen van de oude Romeinse stad Urbs Salvia.

Als je van de Romeinse tijd houdt, mag je dit zeker niet overslaan!

Abbadia di Fiastra.

Een oude abdij met eromheen een groot landgoed, waar zowel toeristen als de Marchigiani (inwoners van Marche) heen gaan om te ontspannen.

Je kunt hier mooi wandelen, maar ook perfect hardlopen.

Heb je geen zin om sportief te doen… dan kan je heerlijk genieten van een terrasje, restaurant of even een kijkje nemen bij de echte Italiaanse schoenenwinkel.

Macerata

Macerata, is de tweede operastad van Italië en één van de oudste universiteitssteden van Italië.

Het openluchttheater Il Sferisterio is echt geweldig om te bezoeken…In de zomer zijn er mooie uitvoeringen van wereldberoemde opera’s. Je kunt genieten van deze uitvoeringen, maar ook van alles eromheen (de kleding van de bezoekers, de entourage en de sfeer).

De monumenten, opgravingen en musea maken een bezoek aan Marcerata ook zeer de moeite waard. Het ‘koetsmuseum’ is een voorbeeld van een leuk museum. Je kunt in een koets terug in de tijd en van Macerata naar Loro Piceno… Gewoon leuk om te doen.

Net als in elke Italiaanse stad kan je hier ook genieten van heerlijke ijsjes, wijnen en Italiaanse pasta’s.

En wie van winkelen houdt…op woensdag is er een grote markt in Macerata.

Civitanova

Civitanova Marche is een gezellige, levendige kuststad met een lange boulevard en veel strandtenten.

Civitanova heeft daarnaast een mooie winkelstraat, een historisch plein, vele kleine winkels, een groot winkelcentrum, restaurants en natuurlijk heerlijke zandstranden.

In het hoogseizoen worden op het centrale plein van de stad allerlei evenementen georganiseerd.

Naast het levendige stadje heb je er natuurlijk de heerlijke zand- en kiezelstranden waar je zowel betaalde als gratis stranden hebt met bijna allemaal speeltoestellen en gezellige strandbarretjes.

Vanuit Civitanova Marche is het een klein stukje rijden naar het hoger gelegen Civitanova Alta. Een middeleeuws stadje met prachtige vergezichten en gezellige pleintjes.

Op zaterdagochtend is er markt in Civitanova.

Parco dei Monti Sibillini

Monti Sibillini…de naam van het prachtige, bergachtige gebied in het oosten van de Marche.

Het is zo ontzettend mooi…met pieken tot bijna 2500 meter (Monte Vettore 2475 m).

Je kunt hier prachtige (korte of lange) wandeltochten én fietstochten dwars door bossen en valleien maken. Op Camping44 ligt een map met verschillende wandelroutes… dus vraag gerust.

Op slechts drie kwartier rijden, een route met fenomenale uitzichtpunten, van Camping44 ligt het Lago di Fiastra. Ideaal voor een verfrissende duik in het heldere water tijdens de warme zomers.

Ook zijn er twee kloven die een verkenning waard zijn: Gole dell’infernaccio en Gole del Fiastrone.

En niet te vergeten… een mooie route naar Madonna del’Ambro.

Monti Sibillini

Sarnano

Opnieuw een van de Borghi piu belli d’Italia. Je kunt door het oude centrum wandelen, wat drinken op een terras (met uitzicht op de bergen) of hier beginnen met een bergtocht. In de winter wordt er geskied in het nabijgelegen Sassotetto.

Fermo

Fermo is mooi en gezellig, ligt op een heuvel en kijkt uit over het landschap.

Het heeft twee pleinen, waarmee zij het oude centrum domineren.

Eén voor de grote duomo en de ander iets lager op de heuvel. Daar is het heerlijk genieten van een drankje en/of hapje, nadat je eerst de mooie kerken of het beroemde theater hebt bezocht (wandelend of met een treintje).

Je kunt in Fermo een ‘ticket’ kopen om meerdere musea, de oude bibliotheek (Sala del Mappamondo), Romeins aquaduct (Cisterne Romana) en/ of het theater (Teatro dell’Acuila) te bezoeken.

Uit ervaring kunnen wij zeggen dat dit de moeite waard is!

San Severino Marche

Deze kleine stad is vooral bekend om het grote plein in het centrum. Om dat plein staan de palazzo’s waarin tegenwoordig op de begane grond de restaurants en winkels te vinden zijn.

Verder veel Romeinse vondsten en fresco’s van de eeuwen die sindsdien voorbij gekomen zijn.

Treia

Opnieuw zo’n stadje wat in de lijst staat van één van de mooiste dorpjes van Italië.

Ook hier gaat de geschiedenis weer terug tot de Romeinse tijd en dat is dan ook te zien. Gewoon erheen gaan en lopend genieten van het mooie dorp.

Treia staat bekend om het oude balspel… Bracciale. Als je in de zomer door Treia loopt, is er altijd wel iemand die jou uitlegt hoe het spel werkt.

Cingoli

Op een hoog punt in Le Marche ligt het oude stadje Cingoli… ook wel het BALKON VAN MARCHE genoemd.

Je hebt namelijk een panoramisch uitzicht, tussen de bergen in het westen en de Adriatische zee in het oosten.

Tolentino

Ondanks de schade door de aardbevingen, blijft Tolentino een aantrekkelijk stadje.

Het heeft gezellige pleintje met terrasjes en leuke barretjes. Het barretje Compani di Merende (Via della pace 64) is echt de moeite waard. Je kunt hier voor weinig geld een heerlijk drankje drinken met lekkere hapjes…

Naast de terrasjes en barretjes bevinden zich in Tolentino mooie kerken en kun je prachtig wandelen langs de randen van de stad.

Iets verderop vind je het Lago di Caccamo. Een kunstmatig aangelegd meer, wat populair is bij de lokale bevolking. Heerlijk zwemmen in het koele, zoete water. Aan het meer zijn wat stranden met horeca te vinden.

Montappone

Een hoedenstad bij uitstek. Er is een museum gewijd aan de hoedenindustrie.

Wil je een kijkje nemen, dan kan dit gewoon geregeld worden. Naast het museum kan je ook terecht in de fabriek waar je tevens hoeden kunt kopen.

In juli is er een 3-daagsfeest. Il cappello di Paglia.

Torre di palme

Torre di Palme… ook weer een panoramisch balkon langs de Adriatische kust. Het is een middeleeuws dorpje met een rijke historie en panoramische uitzichten.

Het middeleeuwse dorp hoort bij een van de meest interessante plekken in Le Marche. Goed bewaard geheim… het heeft leuke kleine straatjes met prachtige gebouwen!

Torre di Palme is omgeven door de grove van Cugnolo, een beschermd gebied door de verscheidenheid van de flora en fauna.

Numana

Numana is een klein kleurig dorp aan de Riviera del Conero. Riviera del Conero is één van de mooiste stranden van Italië. Je kunt hier prachtig snorkelen, lekker zwemmen en zonnen. Dit is ook een plek waar de schildpadden aan land komen.

Numana heeft een modern en historisch gedeelte. In het historische gedeelte vind je kleine steegjes, gezellige pleintjes en kleine huisjes. Het moderne gedeelte heeft een toeristische haven en drukkere zandstranden.

Op Via del Torre heb je werkelijk waar prachtig uitzicht over de Adriatische zee en de Conero.

Wil je meer weten over Numana en/of een leuke wandeling maken door Numana, klik dan hier.

Omdat Numana ongeveer een uurtje is rijden vanaf Agriturismo Camping Quarantaquattro (Camping44), is het leuk om dit te combineren met Sirolo.

Sirolo

Sirolo is ook fantastisch en moet je eigenlijk gezien hebben. Sirolo ligt ook in het hart van de Conero Riviera.


Het is een echt pittoresk middeleeuws stadje, tussen het groen van Monte Conero en het blauw van de Adriatische zee. Net als bij Numana kan je hier een heerlijke dag doorbrengen aan de heldere zee met de prachtige stranden.


Le Marche

Een 90 seconde tour

Bekijk op YouTube