Sinds een jaar bepalen kleuren ons leven. Eigenlijk is dat altijd zo: de kleuren om je heen bepalen ons gevoel, ons humeur en onze energie.
Zo loop ik ’s morgens met Pippa een wandeling door het dal of over ons terrein. De zon (geel) komt (“l’alba”) op en belicht het dal, de heuvels en de bergen op de achtergrond. De weilanden en akkers worden weer steeds groener (van dat frisse lente groen), de bossen veranderen van bruin naar groen, de bergen zijn nu nog besneeuwd (wit). Gedurende de dag wordt de zon steeds feller en warmer. Er zijn op de meeste dagen gelukkig geen wolken (wit), trouwens is wit een kleur? Nee!) De kleuren veranderen mee. Dat gebeurt ook met onze huid; van witte schouders naar rode schouders (dus de Nivea (wit) wordt weer flink gesmeerd en van bleke naar bruine koppen (trouwens Nivea zonnebrand heeft de meest heerlijke geur… je ruikt de zomer, de zee, de …. oh sorry liet mij even gaan!?)
Wanneer wij aan onze blauwe (tenminste het was blauw… maar duidelijk toe aan een verfbeurt (aaah weer een taakje erbij!!) tafel zitten te lunchen, kijken wij naar de fruitbomen die vol met bloesem staan te pronken (wit en roze). De olijfbomen zijn nu nog gewoon groen, maar krijgen straks een zilverachtige glans. Meer naar beneden op ons terrein zijn de lavendelplantjes nog wat dor, maar zullen straks paars kleuren. ’s Avonds , wanneer de zon ondergaat (“tramonto”), kleurt de hele omgeving rood/oranje/paars; weer een mooie dag voorbij. Dan volgt het zwart van de nacht, echter vaak wel onbewolkt en dus met een prachtig zicht op de sterren en de maan.
Goed al deze kleuren zorgen voor energie, maar over deze kleuren wilde ik niet schrijven. Het gaat om de volgende kleuren; wit (geen kleur!), geel, oranje en rood. Dit zijn namelijk de kleuren (wit dus niet) die ons leven bepalen. Kunnen wij naar het strand? Kunnen wij naar de bergen? Mogen wij wat drinken bij de bar? Of alleen maar buiten? Gaan de jongens sporten deze week?
De regering gebruikt deze kleuren om het niveau van restricties mbt Covid 19 aan te geven. Er mogen dan vooral dingen niet. Dan is het gebruik van geel en oranje toch vreemd; dit zijn vrolijke kleuren! Geel is van de zon en oranje is van Koningsdag in Amsterdam of Van Basten die een goal in de finale maakt. Nee, nu betekenen ze, niet naar een ander dorp, niet skiën, etc.
Wanneer het “rood” is , dan hebben wij echt een probleem. Rood is ook vaak “stop!”, “pas op!”, “gevaar”, dus dat klopt (maar toch het is ook vaak positief ; rood is de kleur van de liefde (alhoewel toen ik een keer rozen aan iemand gaf, reageerde deze persoon niet geheel gelukkig…), rood is de kleur van de haren van mijn zoon (prachtig) en het Ajax shirt heeft een mooie rode baan in het midden).
Nee, waarom dan niet “grijs” (moeilijk, want hier zie ik ook de eerste grijze haren komen en maken mij deze niet nog aantrekkelijker?) ? Of een andere saaie kleur?
Sinds vandaag is het hier weer even rood; geen school, geen sport, geen strand, geen bergen… Maar het is voor een goed doel; opdat wij straks weer open kunnen. Vandaag is het ook grijs… er zijn wolken en er valt regen… bah! Ik verlang weer naar die andere kleuren; van het geel van de zon, maar ook het geel van een koud biertje op het terras, van het blauw van de lucht en de zee, van de bruine gezichten van onze gasten, van de rode kleuren van de wijn die wordt gedronken tijdens de wijnproeverij, van het wit van de Nivea (oh nee , geen kleur), etc.
Vandaag is het grijs, maar ik trek mooi een roze shirt aan! En jij?