Lavendelveld

Wij zijn een agriturismo (boerenbedrijf en toerisme) met onder andere een lavendelveld. Hier willen wij vanaf augustus 2020 eigen lavendelolie van gaan maken.

In december 2019 zijn wij in Loro Piceno komen wonen; op dat moment was er nog geen lavendelveld. Dit was wel een voorwaarden van het hebben van een agriturismo. Zo hebben wij in april 2019 met veel vrienden, 5000 heel kleine lavendelplantjes (Anggustifolia) geplant. Vanaf dat moment hebben wij de planten met veel liefde verzorgd. Met veel liefde en héél veel werk.

Wat houdt dat werk dan precies in? Maaien, maaien, maaien en constant onkruid weghalen bij alle plantjes. Aan het begin hebben wij alles met de hand gemaaid en geschoffeld… tot er een kleine zitmaaier kwam. Met de zitmaaier kunnen wij tussen de meeste rijen doorrijden. Alles wat niet lukt, wordt met de handmaaier gedaan. Tussen de plantjes in halen wij met de schop en de hand al het onkruid weg.

Begin april 2020 hebben wij alle plantjes geknipt; dit zodat de plant een mooie vorm houdt en ook niet houterig wordt aan de onderkant. Als het goed is hebben wij vanaf juni een prachtig mooi paars veld…

In juli/augustus is het de bedoeling dat wij alle bloemen kunnen knippen en aan de slag kunnen met ‘ons product’. Zoals wij er nu over denken willen wij het omzetten tot lavendelolie. Omdat het ons eerste jaar is, willen wij eerst alles gaan ervaren.