Olijfboomgaard agriturismo-camping Camping44

Wij zijn een agriturismo (boerenbedrijf en toerisme) met onder andere een olijfboomgaard (220 olijfbomen, Leccino en Mogliano). Hier maken we onze eigen (100% biologische) olijfolie van.

In december 2019 kwamen wij in Loro Piceno wonen en waren de olijfbomen vreselijk verwaarloosd; onder andere overwoekerd door bramen en klimplanten. Een deel van de olijfbomen waren zelfs niet vindbaar… Wij dachten een bos te hebben, tot onze buurman vertelde dat ook dat (overwoekerde) olijfbomen waren. Oké, heel veel werk dus. In april t/m juni 2019 hebben wij ongeveer 180 bomen bevrijd van de bramen en de klimop en tevens te hoge bomen teruggesnoeid tot een ‘normaal’ formaat. Dit alles met de hand. Het grootse deel staat er dan ook weer keurig bij.

In oktober 2020 hebben wij allemaal nieuwe olijfbomen geplant, n.a.v. het adoptieproject. Super gaaf om hiervan het resultaat te zien op ons eigen terrein. 🌱

Van olijf naar olie

Italië is één van de grootste olijfolieproducenten ter wereld (jaarlijkse productie van 825.000 ton olijfolie).

Olijfolie uit Le Marche (De Marken) wordt beschouwd als de meest evenwichtige olie en daarom één van de beste van Italië. De olie is een belangrijk product in Le Marche. In oktober en november is iedereen druk met de oogst. Ook wij zijn dan druk met plukken.

Dat doen wij door de olijven uit de boom te schudden, te trekken (met een klein harkje) of te plukken. Onder de boom wordt een groot net gelegd; daar vallen de olijven in. Vervolgens worden ze uitgezocht (rotte olijven, takjes en bladeren worden gescheiden van de ‘goede olijven’) en in een krat gedaan. Deze worden naar de “oleificio” (oliemolen) gebracht.

Daar worden de olijven gewassen en vervolgens geperst. In principe geldt de regel dat voor een liter olijfolie ongeveer 5 tot 6 kilo olijven nodig is. De opbrengst verschilt per boom; uit de ene boom komen slechts enkele olijven, terwijl uit een andere wel tot 25 kilo kan komen.  Dit ligt aan de positie van de boom ten opzichte van de zon, de wind, de leeftijd, etc.

Prijslijst olijfolie

Olio d’Oliva Extra Vergine: olie met een zuurgraad minder dan 0,5% en van de eerste ‘koude’ persing.
 Deze is het rijkste aan smaak, vitaminen en mineralen en daarmee ook het kostbaarst. Verhitting tast de eiwitten en daarmee de smaak van deze olijfolie aan, dus kun je deze het best koud gebruiken in sauzen en salades.

Fles olijfolie van: Prijs
250 ml € 5,50
500 ml € 9,95
1000 ml € 18,95
2000 ml € 35,00

Interesse?

  • Stuur ons een mail met daarin jouw bestelling (info@camping44.com)

  • Wij nemen zo snel mogelijk contact op

  • Na betaling zorgen wij ervoor dat jouw bestelling wordt thuis bezorgd of dat je de olie kunt ophalen op een afgesproken plek.

Olijfolie- bestellen

Levering

  • De bestelling kan opgestuurd worden, verzendkosten zijn voor eigen rekening

  • De bestelling kan op bepaalde momenten opgehaald worden op een aantal plekken in Nederland (over wanneer en waar hebben wij contact)

Biologische producten, Camping44, Le Marche, Loro Piceno