Tja het is zomer en dan is het in Italië warm😅. Is het dit jaar warmer dan normaal? Ik denk het niet. Wel is al heel lang warm… de meivakantie eindigde met 3 dagen regen🌦, maar daarna is het eigenlijk alleen maar mooi weer☀ geweest. Temperaturen zakken niet meer onder de 30 ( twee weken geleden was het ’s avonds ineens 20 graden… brrr wat had ik het koud 🥶op het terras) en de zon schijnt.
De warmte hoeft geen belemmering te zijn, het is juist een kans ook wat anders te zien en te doen. Er is juist zoveel te zien en te doen hier in Le Marche, ook op plekken waar het koeler is.
Zo kun je naar de bergen van de Monti Sibillini ⛰ Heerlijk wandelen over bergpaden, met uitzicht op het onderliggende landschap en de Adriatische Zee. Je bent nu toch op een hoogte van wel 1200 meter dus als je meerekent; iedere 100 meter omhoog is ca. een graad🌡 omlaag!?! De wandelingen zijn van eenvoudig tot aan uitdagend, maar het uitzicht is overal fantastisch. Goede schoenen aan, water mee en natuurlijk een fototoestel ( en de pubers motiveren door het ijsje🍧 of de pizza🍕 na afloop)!
Je kunt even afkoelen in een stuwmeer (er zijn er meerdere bij ons in de buurt: Lago di Fiastra, Lago di Borgiano en wat verder Lago di Gerosa) door er te gaan zwemmen🏊‍♀️, te gaan subben,🏄‍♀️ te gaan varen in een kano, etc. (ook kun je bij Fiastra een e-bike🚲 huren en dan een rondje om het meer fietsen. Ook is er voor de allerkleinsten een aanhangkar). Bij bergen heb je natuurlijk rivieren… en die hebben vaak watervallen. Nou die hebben wij hier ook; zo is er bijvoorbeeld in Sarnano een heuse watervallenroute . Direct vanuit het centrum is er een wandeling langs verschillende watervallen (niet aan de Niagara denken nu), waar je ook kunt poelen en onder de waterval kunt staan. Zelfs nu het al zolang warme en droog is. Ook kun je op wat verder rijden gaan raften met het gezin. Nooit hebben wij mensen teleurgesteld zien terugkeren (het is echt familie raften). Daarna een ijsje of een fris drankje op het terras… vakantie!!
Een van de bekendste punten in deze buurt is toch wel de Gola dell Infernaccio, een kloof. Jaren lange erosie door water heeft een prachtige en fotogenieke📸 kloof opgeleverd. Hier loop je onder, door en langs het water. Jij bepaalt zelf hoe lang je loopt, want het is een heen-en-weer wandeling. Durf jij met je blote voeten🦶 een minuut in dit water te staan? (het eerste jaar ging ik met kinderen een uitdaging aan, maar toen kinderen blauw 🥶terugkeerden ben ik daarmee gestopt). De kloof betekent verder ook veel schaduw.
Dan zijn er nog wat punten die je ook niet mag missen van Le Marche. De grotten van Frassasi… een natuurwonder. Het is eventjes rijden, maar zeker de moeite waard. Bovendien zijn er onderweg nog enkele punten die ook de moeite waard zijn om te stoppen. Vooraf boeken is handig, daar iedereen er heen wilt. Oh… en het is daar maar 16 graden🎅!
Natuurlijke grotten check✔! Maar we hebben nog andere grotten in de aanbiedingen! Dit zijn eigenlijk gangenstelsels door de mens gegraven. Ooit moesten de Piceners vluchtten voor de Romeinen en de Etrusken. Daarvoor hadden zij een oplossing bedacht… de grond in⛏ . Op twee plaatsen kun je dus onder de grond; Camerano (goed te combineren met een dagje strand ⛱bij Sirolo) en Osimo (mooi stadscentrum en goed te combineren met andere dorpen en steden). Zo pak je op de vakantie een stukje geschiedenis mee (daar is hier heel veel van…dus stel je wilt meer geschiedenis op je vakantie…).
Als je dan klaar bent met deze uitstapjes, is er niets koeler dan af te sluiten met een heerlijke gelati 🍧(tip: ga op zoek naar de artigianale= ambachtelijk) !!! Zoveel smaken en je mag zelf bepalen hoe groot, in een hoorntje of in een beker. Daar zit je dan… in de schaduw, op een stoel/bank, te genieten van dat ijsje, nog nagenietend over de belevenissen van de dag…. Vakantie!!
Al deze mogelijkheden zijn te combineren; dus bijvoorbeeld dorpje (met markt), dan een grot en dan in de middag naar het strand⛱ bij bijvoorbeeld Civitanova Marche. Samen met jou vinden wij altijd de oplossing voor een mooie dag.
Dan weer terug naar je tijdelijke thuis; camping 44 in Loro Piceno… waar het zwembad en een koel drankje🍷🍺🥃 op het terras al op je wachten. Om dan op dinsdag af te sluiten met de Italiaanse avond en op donderdag met de wijnproeverij van Saputi. In het dorp zijn er ook voldoende mogelijkheden om de dag af te sluiten ( een drankje bij RS Cafe, bij Cafe Renata of bij de enoteca) (of een maatijd bij de Taverne, Girarrosto, Da Luana of Casa Lucia of verse pasta van Miconi). Vakantie!!
Terwijl is zo zit te typen💻, krijg ik gewoon zin in een vakantie in Le Marche en dan natuurlijk vooral op Camping 44… maar ja ik woon er al…😉😁
Warm? Geen probleem dus!
We zien jullie snel, of deze zomer nog of die van 2023🗓 (ja, we hebben al meerdere boekingen van de zomer van 2023)(deze mensen kunnen nu al een jaar van de voorpret genieten!)🖐