Loro Piceno

Het gezellige dorpje Loro Piceno, ligt op loopafstand van Camping44 en is een echt Italiaans dorp!

Het heeft verschillende restaurants, koffiebarretjes en een gezellige wijnbar. Daarnaast heeft het twee supermarkten, een verse pasta-winkel (Miconi), tabakswinkel en natuurlijk een echte Italiaanse slager.

In het hoogseizoen zijn er in de weekenden gezellige ‘ pizza-avonden’ met live-muziek.

Loro Piceno ligt op een heuvel van 436 meter. Door deze ligging is het uitzicht op het omliggende gebied fantastisch. Centraal in het dorp bevindt zich het Castello Brunforte (Loro Piceno) en het Vino-cotto museum. Hier kun je een rondleiding krijgen en meer te weten te komen over de geschiedenis van dit dorp.

Urbisaglia

Een klein, gezellig dorpje vlakbij Loro Piceno. Het heeft een historisch centrum met mooie poorten, musea, kerken en leuke straatjes. In het centrum is een VVV waar je tickets kunt halen voor de monumenten.

Naast het historische centrum is er een mooie route langs het archeologisch park (40 hectare; het belangrijkste en meest spectaculaire van Le Marche). Het betreft hier opgravingen van de oude Romeinse stad Urbs Salvia.

Als je van de Romeinse tijd houdt, mag je dit zeker niet overslaan!

Abbadia di Fiastra

Een oude abdij met eromheen een groot landgoed, waar zowel toeristen als de Marchigiani (inwoners van Le Marche) heen gaan om te ontspannen.

Je kunt hier mooi fietsen, wandelen, paardrijden maar ook perfect hardlopen.

Heb je geen zin om sportief te doen… dan kan je hier picknicken, heerlijk genieten van een terrasje, restaurant of even een kijkje nemen bij de echte Italiaanse schoenenwinkel.

Mogliano

Mogliano is een prachtig middeleeuws stadje.

Het is een leuk dorp voor een korte wandeling, een drankje of een ijsje op het terras.

Er zit ook een super leuk jong en hip bedrijf wat op de ouderwetse manier allemaal handgemaakte producten maakt. Je kunt denken aan tassen, manden en nog veel meer. Zij hebben de ouderwetse manier van werken volledig eigen gemaakt. Sowieso leuk om ze te volgen. #intrecciovivo

Op dinsdagochtend is er een kleine markt in Mogliano.

Macerata

Macerata, is de tweede operastad van Italië en één van de oudste universiteitssteden van Italië.

Het openluchttheater Il Sferisterio is echt geweldig om te bezoeken…In de zomer zijn er mooie uitvoeringen van wereldberoemde opera’s. Je kunt genieten van deze uitvoeringen, maar ook van alles eromheen (de kleding van de bezoekers, de entourage en de sfeer).

De monumenten, opgravingen en musea maken een bezoek aan Marcerata ook zeer de moeite waard. Het ‘koetsmuseum‘ is een voorbeeld van een leuk museum. Je kunt in een koets terug in de tijd en van Macerata naar Loro Piceno… Gewoon leuk om te doen.

Net als in elke Italiaanse stad kan je hier ook genieten van heerlijke ijsjes, wijnen en Italiaanse pasta’s.

En wie van winkelen houdt…op woensdag is er een grote markt in Macerata.

San Severino Marche

Deze kleine stad is vooral bekend om het grote plein in het centrum. Om dat plein staan de palazzo’s waarin tegenwoordig op de begane grond de restaurants en winkels te vinden zijn.

Verder veel Romeinse vondsten en fresco’s van de eeuwen die sindsdien voorbij gekomen zijn.

Civitanova

Civitanova Marche is een gezellige, levendige kuststad met een lange boulevard en veel strandtenten. Het heeft daarnaast een mooie winkelstraat, een historisch plein, vele kleine winkels, een groot winkelcentrum, restaurants en natuurlijk heerlijke stranden.

In het hoogseizoen worden op het centrale plein van de stad allerlei evenementen georganiseerd.

Naast het levendige stadje heb je er natuurlijk de heerlijke zand- en kiezelstranden waar je zowel betaalde als gratis stranden hebt met bijna allemaal speeltoestellen en gezellige strandbarretjes.

Vanuit Civitanova Marche is het een klein stukje rijden naar het hoger gelegen Civitanova Alta. Een middeleeuws stadje met prachtige vergezichten en gezellige pleintjes.

Op zaterdagochtend is er markt in Civitanova.

Fermo

Een super mooi en gezellig ‘stadje’ waar je echt heen moet. Het ligt op een heuvel en kijkt uit over het landschap.

Het heeft twee pleinen, waarmee zij het oude centrum domineren.

Eén voor de grote duomo en de ander iets lager op de heuvel. Daar is het heerlijk genieten van een drankje en/of hapje, nadat je eerst de mooie kerken of het beroemde theater hebt bezocht (wandelend of met een treintje).

Je kunt in Fermo een ’ticket’ kopen om meerdere musea, de oude bibliotheek (Sala del Mappamondo), Romeins aquaduct (Cisterne Romana) en/ of het theater (Teatro dell’Acuila) te bezoeken.

In het hoogseizoen is er op donderdagavond een antiekmarkt in Fermo. Tja, dit gaan wij natuurlijk niet te veel promoten, want dan hebben wij onze eigen wijnproeverij😊. Maar OK, het is echt leuk om een keer gezien te hebben.

Ook is er in het hoogseizoen de palio, die absoluut een bezoek waard is.

Tolentino

Ondanks de schade door de aardbevingen, blijft Tolentino een aantrekkelijk stadje.

Het heeft gezellige pleintje met terrasjes en leuke barretjes. Het barretje Compani di Merende (Via della pace 64) is echt de moeite waard. Je kunt hier voor weinig geld een heerlijk drankje drinken met lekkere hapjes…

Naast de terrasjes en barretjes bevinden zich in Tolentino mooie kerken en kun je prachtig wandelen langs de randen van de stad.

Iets verderop vind je het Lago di Caccamo. Een kunstmatig aangelegd meer, wat populair is bij de lokale bevolking. Heerlijk zwemmen in het koele, zoete water. Aan het meer zijn wat stranden met horeca te vinden.

Op dinsdagochtend is er markt in Tolentino. Mocht je er zijn, dan is een kopje koffie bij Dolce Vita erg lekker.

Treia

Opnieuw zo’n stadje wat in de lijst staat van één van de mooiste dorpjes van Italië.

Ook hier gaat de geschiedenis weer terug tot de Romeinse tijd en dat is dan ook te zien. Gewoon erheen gaan en lopend genieten van het mooie dorp.

Treia staat bekend om het oude balspel… Bracciale. Als je in de zomer door Treia loopt, is er altijd wel iemand die jou uitlegt hoe het spel werkt.

Torre di palme

Torre di Palme… ook weer een panoramisch balkon langs de Adriatische kust. Het is een middeleeuws dorpje met een rijke historie en panoramische uitzichten.

Het middeleeuwse dorp hoort bij een van de meest interessante plekken in Le Marche. Goed bewaard geheim… het heeft leuke kleine straatjes met prachtige gebouwen!

Numana

Een klein kleurig dorp aan de Riviera del Conero. Riviera del Conero is één van de mooiste stranden van Italië. Je kunt hier prachtig snorkelen, lekker zwemmen en zonnen. Dit is ook een plek waar de schildpadden aan land komen.

Numana heeft een modern en historisch gedeelte. In het historische gedeelte vind je kleine steegjes, gezellige pleintjes en kleine huisjes. Het moderne gedeelte heeft een toeristische haven en drukkere zandstranden.

Op Via del Torre heb je werkelijk waar prachtig uitzicht over de Adriatische zee en de Conero.

Omdat Numana ongeveer een uurtje is rijden vanaf Camping44, is het leuk om dit te combineren met Sirolo.

Sirolo

Dit is echt fantastisch en moet je eigenlijk gezien hebben. Sirolo ligt ook in het hart van Rivera del Conero.


Het is een echt pittoresk middeleeuws stadje, tussen het groen van Monte Conero en het blauw van de Adriatische zee. Net als bij Numana kan je hier een heerlijke dag doorbrengen aan de heldere zee met de prachtige stranden.


Sarnano

Sarnano is één van de Borghi piu belli d’Italia. Je kunt door het oude centrum wandelen, wat drinken op een terras (met uitzicht op de bergen) of hier beginnen met een bergtocht.

In Sarnano hebben ze een nieuwe grote speeltuin gemaakt, erg leuk voor de kinderen.

Naast de grote speeltuin is er ook een watervallenroute. In het dorp staat direct aangegeven hoe je de wandeling kunt maken.

Loreto

In één woord indrukwekkend. Loreto is een prachtig mooi en belangrijk bedevaartsoord. Eigenlijk moet je hier gewoon geweest zijn… Echt mooi.

Wat Loreto wereldbekend maakt is de Basilica della Santa Casa. Hierin bevindt zich het Heilige Huis van de Maagd Maria.

Als je in Loreto bent is het leuk om achter ‘het verhaal’ te komen van de Basilica della Santa Casa. Dus bij deze heb je een opdracht gekregen.

Ascoli Piceno

Vanaf Camping44 is Ascoli Piceno iets verder rijden, 1,5  uur, maar eenmaal daar begrijp je wel waarom dit de moeite waard is.

Palazzo del Popolo is één van de mooiste pleinen van Italië.

Mocht je bekend zijn met geoacachen… dan kan je hier een mooie tocht door de stad maken.

Ancona

Eigenlijk heeft Ancona verschillende mooie kanten.

Je kunt Ancona prima wandelend verkennen. Er zijn mooie oude gebouwen, er is een hoofdwinkelstraat en uiteraard zijn er de echte Italiaanse straatjes.

Na een dagje lekker slenteren door de stad is het heerlijk om even te relaxen op het mooie stadsstrand. Zeer de moeite waard.